CSM a respins detaşarea Monei Pivniceru la Justiţie

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins în şedinţa de luni, cu unanimitate de voturi, detaşarea în funcţia de ministru a Monei Pivniceru, propusă de premierul Victor Ponta pentru portofoliul Justiţiei.

RomaniaTV.net
06 aug. 2012, 16:21
CSM a respins detaşarea Monei Pivniceru la Justiţie

Secţia pentru judecători a CSM a luat luni seara în discuţie situaţia judecătorului Mona Pivniceru, membru ales de magistraţii instanţei supreme în Consiliu şi propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei, caz fără precedent pentru Consiliu.

Secţia pentru judecători a respins ca inadmisibilă cererea de detaşare a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru, membru ales în Consiliul Superior al Magistraturii, la Ministerul Justiţiei, în vederea numirii doamnei judecător în funcţia de ministru. Detaşarea unui membru CSM în funcţia de ministru este contrară legii. Este o stare de incompatibilitate. Pentru a nu se intra în starea de incompatibilitate va trebui să-şi dea demisia din Consiliul Superior al Magistraturii”, a declarat Alina Ghica, reprezentant al secţiei pentru judecători a CSM.

Ea a adăugat însă că „demisia din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii dă posibilitatea oricărui magistrat să formuleze o cerere de detaşare în cadrul unei alte instituţii publice„.

„Din cauza incompatibilităţilor legale, magistratul poate fi numit într-o funcţie de demnitate publică doar consecutiv unei detaşări în structura respectivă. Nu există însă precedentul numirii unui judecător/procuror activ în funcţia de minstru, cea mai înaltă funcţie ocupată până acum fiind cea de secretar de stat”, au susţinut surse din magistratură înainte de anunţul secţiei de judecători ai CSM, potrivit Mediafax.

Pentru a accede în funcţia de ministru, Pivniceru ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de membru al CSM, apoi să revină la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după care să ceară detaşarea la Ministerul Justiţiei, spun surse din magistratură. Pe cererea de demisie se pronunţă plenul CSM.

Mona Pivniceru, reprezentanta judecătorilor instanţei supreme în CSM, a fost nominalizată, luni, pentru funcţia de ministru al Justiţiei, anunţul fiind făcut de către premierul Victor Ponta.

Potrivit articolului 2, din Legea 303/2004 privind statul magistraţilor, „judecătorii numiţi de preşedintele României sunt inamovibili, în condiţiile prezentei legi; judecătorii inamovibili pot fi mutaţi prin transfer, delegare, detaşare sau promovare, numai cu acordul lor, şi pot fi suspendaţi sau eliberaţi din funcţie în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Articolul 57 din legea 303 stipulează că delegarea în funcţiile de conducere de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecătorilor de la această instanţă se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii, cu acordul scris al acestora, la propunerea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Totodată, articolul 58 prevede: „(1) Consiliul Superior al Magistraturii dispune detaşarea judecătorilor şi procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instanţe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Justiţiei sau la unităţile subordonate acestuia ori la alte autorităţi publice, în orice funcţii, inclusiv cele de demnitate publică numite, la solicitarea acestor instituţii, precum şi la instituţii ale Uniunii Europene sau organizaţii internaţionale. (2) Durata detaşării este cuprinsă între 6 luni şi 3 ani. Detaşarea se prelungeşte o singură dată, pentru o durată de până la 3 ani, în condiţiile prevăzute la alin. (1)”.

Citeşte şi: Pivniceru: Îmi doresc ca justiţia să fie lăsată neutră, să nu fie revendicată de nimeni