80 de ani de lupte româno-maghiare. La firul ierbii

Vineri, 22 martie, are loc partida Ungaria-România, în preliminariile CM 2014. Cu o zi înainte, la Budapesta se deschide o expoziţie cu imagini şi documente de colecţie despre 80 de ani de întâlniri româno-ungare la firul ierbii. 

20 mart. 2013, 16:54
80 de ani de lupte româno-maghiare. La firul ierbii

Joi, 21 martie 2013, la ora 15:00, în clădirea Muzeului Sportului Maghiar din Budapesta se deschide expoziția Istorie la firul ierbii. Meciurile România-Ungaria, organizată de Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar din București, Muzeul Sportului Maghiar și Fundația pentru Viața Publică a Elevilor în parteneriat cu Federația Română de Fotbal și Federația Ungară de Fotbal.

Vor fi prezentate extrase din presa celor două țări, filme, imagini și alte materiale arhivă despre istoria celor aproape 80 de ani a întâlnirilor oficiale dintre selecționatele de fotbal masculin ale celor două țări. Expoziția va fi organizată și la București, înaintea partidei retur România-Ungaria din toamna acestui an.

Toate au fost meciuri cu o încărcătură și o semnificație deosebită. O încărcătură deosebită a avut și prima întâlnire, cea din 1936, de la București, dar și ultima, cea din 2009, jucată în memoria handbalistului Marian Cozma.

Citeşte şi: Dumitru Dragomir, despre Ungaria – România: Ar trebui să câştigăm detaşat la Budapesta

Primele partide neoficiale dintre cele două țări au fost jucate între prima selecționată a României și selecționatele de amatori ale unei Ungarii în care fotbalul trecuse deja la profesionism. Meciul din 4 octombrie 1931, de la Budapesta, a fost câștigat de selecționata de amatori a Ungariei cu 4:0. A doua partidă a avut loc doi ani mai târziu, la 4 septembrie 1933, la București. În cele 90 de minute regulamentare de joc, românii au marcat de cinci ori, iar maghiarii o singură dată.

Ultima victorie a Ungariei în fața României a avut loc la 13 mai 1981, în cadrul preliminariilor pentru Campionatul Mondial din Spania. Echipa antrenată de Mészöly Kálmán a câștigat, la Budapesta, prin golul marcat de Fazekas László în minutul 18. În returul de la București (23 septembrie 1981), echipa României a dominat copio, scorul însă a rămas același ca la începutul partidei: 0-0. După nu mai puțin de 17 ani, la 10 octombrie 1998, într-un meci jucat tot pe Népstadion în cadrul preliminariilor pentru Campionatul European, echipa României a fost egalată printr-o lovitura liberă executată de János Hrutka. A fost ultimul gol înscris românilor de reprezentativa Ungariei. La returul de la București (5 iunie 1999), naționala României câștiga cu 2:0, obținând prima victorie din istoria întâlnirilor dintre cele două țări.