700 de kg de carne, confiscate de la firma care a distruibuit carne de cal spunând că e de vită

Firma din Alba suspectată că a distribuit carne de fiind de cal etichetată ca vită a fost amendată de inspectorii sanitar-veterinari cu 12.000 de lei, iar o cantitate de peste 700 de kilograme de carne găsită în depozitele acesteia a fost confiscată.

RomaniaTV.net
21 feb. 2013, 11:09
700 de kg de carne, confiscate de la firma care a distruibuit carne de cal spunând că e de vită

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba, inspectorii instituţiei au început o anchetă la societatea din judeţul Alba care este suspectată că a distribuit carne de cal etichetată ca fiind carne de vită şi au recoltat mai multe probe din carnea găsită în depozitul firmei, pe care le-au trimis la un laborator specializat pentru identificarea speciei.

De asemenea, DSVSA Alba a confiscat întreaga cantitate de carne găsită în depozitele societăţii, peste 757 de kilograme, urmând să decidă ce va face cu aceasta după ce va primi buletinele cu rezultatele analizelor.

Potrivit sursei citate, inspectorii din cadrul DSVSA Alba au constatat, până în prezent, neconcordanţe între cantităţile recepţionate şi cele livrate, la sortimentul „vrăbioară de vită”. Astfel, după ce au extins cercetările, au constatat că unitatea a recepţionat de la o firmă din Bucureşti, în 27 martie 2012, cantitatea de 433,3 kilograme, cu data de expirare 5 octombrie 2012.

Conform evidenţelor de lotizare, acest lot a primit un număr de lot intern şi a fost etichetat ulterior cu etichete confecţionate cu ajutorul unei imprimante, pe care erau trecute o altă marcă de identificare, a altui furnizor, şi o altă dată de valabilitate.

Inspectorii DSVSA Alba au amendat societatea cu 12.000 de lei pentru deficienţele constatate, urmând să impună alte măsuri după finalizarea anchetei sanitar-veterinare.

Firma din Alba care a trimis carne de cal etichetată drept carne de vită, Ady Salve, are sediul social în municipiul Blaj, judeţul Alba, şi a fost înregistrată la Registrul Comerţului în 10 mai 2001.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Ady Salve îi are ca asociaţi pe Adrian Ioica, cu 80 la sută din capitalul social, şi pe Alina Simona Ioica, cu 20 la sută. Firma are ca domeniu înregistrat activitatea de depozitare.

Carne de cal etichetată drept „vrăbioară de vită” a fost găsită într-un depozit din judeţul Ilfov, de către inspectorii ANSVSA, care au stabilit că aceasta provine de la un depozit frigorific din Alba şi au dispus retragerea produselor care au fost distribuite către comercianţi.

În urma dispoziţiilor preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) de verificare a unităţilor care comercializează, procesează, depozitează şi comercializează carne, în 13 februarie a fost recoltată o probă de „vrăbioară de vită”, de la o societate comercială din judeţul Ilfov, a precizat instituţia, miercuri, într-un comunicat de presă.

Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară a emis marţi buletinul de analiză prin care se confirmă că proba a fost pozitivă pentru carne de cal şi negativă pentru carne de bovine şi câine.

Ca urmare, conform procedurilor, ANSVSA a iniţiat alerta în sistemul rapid de alertă, a mai precizat instituţia.

Totodată, reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Ilfov au verificat marţi societatea comercială de la care a fost recoltată proba şi au identificat loturile din care provine carnea, stabilindu-se că aceasta a fost trimisă de la un depozit frigorific din judeţul Alba.

Întreaga cantitate de produse din lotul incriminat a fost sechestrată şi au fost dispuse măsuri de retragere a cărnii din piaţă conform listei de distribuţie.

În timpul investigaţiilor, administratorul depozitului a recunoscut că produsele erau etichetate cu etichete false, fiind folosite numele sau datele unor unităţi autorizate.

Inspectorii ANSVSA au solicitat modele de etichete de la cele două posibile unităţi de origine. Acestea au fost comparate cu etichetele aplicate pe produsele analizate, fiind identificate diferenţe semnificative.

Suspectând o posibilă fraudă, conducerea ANSVA a anunţat şi Serviciul de Investigare a Fraudelor, iar preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu, a contact Prefectura judeţului Alba, solicitând sprijinul pentru desfăşurarea anchetei.

„În legătură cu speculaţiile privind implicarea unui abator administrat de tatăl preşedintelui ANSVSA, precizăm ca acel abator nu este autorizat pentru sacrificarea cabalinelor. Având in vedere că rezultatele de laborator au indicat că produsul analizat este carne de cal, speculaţiile apărute în mass-media nu se justifică”, se mai arăta în comunicat.

Presa a relatat că abatorul de la care provine carnea ar fi Florea Carn din Dracşani, judeţul Botoşani, care aparţine lui Florea Ţurcanu, tatăl preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, şi al preşedintelui ANSVSA, Mihai Ţurcanu.

ANSVSA a precizat că lotul de carne găsit în depozitul din Ilfov era destinat consumului pe piaţa naţională, şi nu comerţului intracomunitar, astfel că „nu se poate face vreo legătură între cazul izolat din Ilfov şi situaţia din alte ţări membre ale Uniunii Europene”.

Ministrul Agriculturii a declarat miercuri, în legătură cu carnea de cal etichetată drept carne de vită găsită într-un depozit din Ilfov, că este imposibil să nu fie depistate neregulile, precizând că angajamentul faţă de consumator este: „Toleranţă zero pentru fraudă sau nereguli!”

„Controalele noastre îşi arată eficienţa. Este imposibil să nu depistăm neregulile acolo unde acestea există. Din păcate, mai sunt şi persoane iresponsabile care nu înţeleg că acolo unde depistăm fraude, închidem unitatea. Angajamentul nostru faţă de consumatorul din ţară şi din afara ei e foarte clar: Toleranţă zero pentru fraudă sau nereguli!”, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ţurcanu, a declarat că, potrivit listei de distribuţie de la depozitul din judeţul Ilfov unde a fost găsită carne de cal etichetată drept carne de vită, cantităţi din lotul respectiv au ajuns în unităţi din industria alimentară.

Unităţile respective au fost verificate de inspectorii ANSVSA, care au constatat că acestea au achiziţionat cantităţi mici de carne de la depozitul din Ilfov, respectiv aproximativ trei-patru kilograme pe fiecare unitate, acestea nemaifiind găsite, a precizat Mihai Ţurcanu.

Preşedintele ANSVSA a precizat că în depozitul din Ilfov a fost găsită carne congelată etichetate drept „vrăbioară de vită”, probele ridicate în urma verificărilor indicând faptul că este carne de cal.

Ţurcanu a mai spus că se fac verificări pentru a se stabili dacă din punct de vedere microbiologic această carne are probleme.

Totodată, Mihai Ţurcanu a spus că au fost sesizate Poliţia Ilfov şi Poliţia Alba, pentru a se verifica de unde provine carnea, existând posibilitatea ca aceasta să fi fost adusă ilegal în unitatea de depozitare.

Carnea găsită în depozitul din judeţul Ilfov a fost sechestrată, firma fiind sancţionată şi totodată fiind suspendată activitatea acesteia până la soluţionarea problemelor.

Mihai Ţurcanu a precizat că în România sunt 35 de unităţi autorizate pentru tăierea cailor.

El a mai spus că ar putea fi probleme la produsele din carne de cal doar dacă tăierea se face în alte unităţi decât cele autorizate.

Gheorghe Feneşer, prefectul judeţului Alba, a declarat pentru gândul că societatea comercială de unde provin pachetele de carne se află în Blaj şi se numeşte Ady Salve.

Carnea provine însă din abatoare din Botoşani şi Bucureşti, firma din Blaj fiind doar un intermediar care a vândut mai departe, spune prefectul.

Problema descoperită de inspectorii sanitar-veterinari a fost etichetarea cărnii, în sensul că erau etichetate legal doar lăzile, nu şi pachetele cu carne.

„În lăzile care conţin carne se găsesc câte 10 pachete. Legea spune că pe fiecare pachet trebuie să fie etichetă. Ei pun etichetă doar pe cutie, apoi fac xerocopii după original şi pun pe fiecare pachet, pentru ca cel care cumpără carnea la pachet să ştie ce conţine. Am trimis Poliţia şi Garda Financiară, carnea a fost retrasă de la comercializare şi depozitată la -20 de grade Celsius”, a spus prefectul de Alba pentru gândul.

Firma din Blaj distribuia carne în restaurante şi depozite.

La jumătatea lunii ianuarie, autorităţile irlandeze au depistat carne de cal în produse congelate care ar fi trebuit să conţină vită, comercializate în Marea Britanie şi Irlanda. Furnizorul cărnii pentru aceste produse, compania franceză Spanghero, a indicat că a luat carnea din două abatoare din România – Doly Com din Botoşani şi CarmOlimp din Braşov.

Verificările desfăşurate de autorităţile Române au arătat că, din cele două abatoare, care produc carne de cal pentru export, produsul a plecat etichetat corect. Totodată, ancheta din Franţa a relevat că societatea Spanghero se face vinovată de schimbarea etichetelor.

Între timp, a fost descoperită carne de cal în produse ce trebuiau să conţină vită, conform etichetării, în întreaga Europă.

Premierul Victor Ponta declara în 14 aprilie, agenţiei MEDIAFAX, după ce Guvernul de la Paris a anunţat că firma franceză Spanghero se află la originea etichetării greşite a cărnii de cal, că trebuie aplicate sancţiuni dure, iar lecţia pentru România este să nu mai accepte tot timpul să stea cu capul în pământ.