6.000 de euro metrul pătrat de teren, în Capitală. Vezi în ce cartier

Cel mai puţin afectat segment imobiliar din Capitală, din punct de vedere al scăderii preţului, este cel al terenurilor foarte scumpe, denumite şi terenuri „unicat”. Aceste proprietăţi au un preţ cu aproximativ 35% mai mic faţă de cel anterior izbucnirii crizei financiare. Chiar şi aşa, mulţi propietari au ajuns la capătul răbdării şi caută soluţii.

03 apr. 2012, 05:22
6.000 de euro metrul pătrat de teren, în Capitală. Vezi în ce cartier

Terenurile unicat sunt acele suprafeţe amplasate în zone în care altele libere nu mai există. Cine vrea să construiască în acea zonă nu mai are altă posibilitate. Astfel de zone sunt Piaţa Victoriei, Primăverii sau Dorobanţi. Un metru pătrat de teren ajunge să coste aici uneori chiar cât o maşină bună. „Diferenţele de preţ pentru acest tip de proprietăţi, comparate cu perioada de dinainte de criza financiară, sunt de aproximativ 30 de procente. Terenurile «unicat» nu şi-au pierdut foarte mult din valoare, comparativ cu alte tipuri de terenuri sau proprietăţi imobiliare. Cei mai mulţi dintre proprietarii de terenuri unicat nu depind foarte mult de vânzarea acestor proprietăţi”, a explicat, pentru RTV.NET, Andrei Sandu, manager Mediacity.

Vremea parteneriatelor

Un teren cu o amplasare deosebită costă de cele mai multe ori zeci de milioane de euro, astfel încât cumpărătorii se lasă aşteptaţi mai mulţi ani. Din acest motiv, pentru a mai recupera din investiţii unii proprietari încearcă să încheie parteneriate. „Nu asistăm la multe tranzacţii în această perioadă şi nici nu sunt aşteptări foarte mari în acest sens. Mai degrabă, asistăm la asocieri în vederea construirii între proprietarii de teren şi investitori. Este vremea parteneriatelor”, a mai precizat Andrei Sandu. Alţi jucători din piaţă spun că preţurile s-au stabilizat şi au început să apară şi clienţii. „Preţurile au scăzut cam cu 35% pe segmentul terenurilor de lux. Acest fapt a dat idei unora, clienţilor educaţi, care ştiu că piaţa terenurilor îşi revine prima după o astfel de cădere şi încep să cumpere”, a spus Radu Zilişteanu, doctor în economie şi analist imobiliar.

Preţuri pentru ternuri de lux

Cel mai scump teren de lux are un preţ de nu mai puţin de 18 milioane de euro. „Terenul are o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi, este situat în Piaţa Victoriei şi are un preţ de 6.000 de euro metrul pătrat”, informează Mediacity. Pe locul doi în topul celor mai scumpe terenuri se regăseşte o suprafaţă din zona Primăverii, care ajunge să coste 2 milioane de euro, iar terenul este suficient pentru o casă. „Terenul are o suprafaţă de 500 de metri pătraţi şi are un preţ de 4.000 de euro metrul pătrat. Dorobanţiul ocupă locul trei în topul celor mai scumpe zone pentru terenurile de lux. Potrivit Mediacity, un teren de 800 de metri pătraţi în zona Dorobanţi costă 2,24 milioane de euro.

Preţurile continuă să scadă

Potrivit specialiştilor din domeniu, piaţa terenurilor de lux nu va mai înregistra fluctuaţii de preţ substanţiale. „Semnalele sunt că din acest moment nu vom mai asista la micşorări considerabile de preţ pe segmentul terenurilor de lux”, a concluzionat Radu Zilişteanu. Cel mai bine vândute terenuri sunt acelea care oferă un regim de înălţime bun. „Dacă terenul se află într-o zonă unde există cerere şi are un regim bun de înălţime şi un cost acceptabil, se poate vinde în 3-6 luni. În caz contrar, putem să-l găsim pe site-uri de promovare şi câţiva ani. În acest moment, cererea este cea care stabileşte preţul de vânzare”, a concluzionat Andrei Sandu.