5 întrebări-cheie ale atentatelor din Boston, rămase fără răspuns

De ce nu au fugit fraţii Ţarnaev, mai există cineva în spatele lor?, sunt întrebări cărora FBI şi ancheta poliţiei lansată de o săptămână în SUA va trebui să le găsească răspuns.

24 apr. 2013, 08:51
5 întrebări-cheie ale atentatelor din Boston, rămase fără răspuns

ABC, citat de Agerpres, face o listă a suspiciunilor care înconjoară atentatele din Boston.

1. Motivul atentatului

Doi oficiali americani au asigurat că probele obţinute şi primele declaraţii ale lui Jokar Ţarnaev sugerează că motivul atacurilor împotriva maratonului din Boston a fost unul religios. Deşi amândoi fraţii erau musulmani practicanţi, investigaţia pare să indice că fratele cel mare, Tamerlan, se radicalizase în ultimii ani.

2. Au acţionat cei doi fraţi singuri?

Deşi Jokar a insistat că el şi fratele său au acţionat singuri, FBI continuă să investigheze veridicitatea acestei afirmaţii. Alte semne de întrebare se referă şi la modul în care fraţii au făcut rost de arsenalul lor de arme, având în vedere că niciunul dintre ei nu avea permis, precum şi la faptul dacă au primit ajutor de la grupuri teroriste internaţionale.

Cine sunt fraţii ceceni care au terorizat SUA

3. De ce nu au fugit?

Când FBI a publicat, joia trecută, imaginile celor doi suspecţi, mulţi agenţi au crezut că în cele trei zile cât trecuse de la atentat, făptaşii puteau să se îndepărteze cât mai repede posibil de oraş. Când, după câteva ore, cetăţenii au început să alerteze telefonic poliţia despre prezenţa celor doi tineri în Cambridge, la nord de Boston, a început să devină evident că cei doi nu intenţionau să fugă. FBI a calificat acest punct drept cel mai deficitar al planului lor. Şi totuşi de ce nu au vrut să fugă?

4. Radicalizarea lui Tamerlan

Cum Tarmerlan a murit vinerea trecută în schimbul de tiruri cu poliţia, s-ar putea să nu se afle niciodată etapele radicalizării sale. În căutare de informaţii, anchetatorii s-au concentrat asupra celor şase luni petrecute de Tamerlan în Rusia anul trecut. În această perioadă, el a vizitat Cecenia şi Mahacikala, capitala republicii Daghestan. Potrivit sociologului Zaid Abdulagatov, s-ar fi putut ca în Daghestan să se fi produs schimbarea, având în vedere că este o zonă unde „islamul este foarte dur, foarte politizat şi foarte obscur în unele momente”.

Fotografii inedite cu teroriştii din Boston: Casa din Cecenia şi poze din COPILĂRIE

5. De ce a acceptat Jokar să participe la atentate?

Jokar Ţarnaev a indicat autorităţilor că fratele său Tamerlan a fost autorul atacurilor. Atât prietenii cât şi profesorii şi colegii lui s-au declarat uimiţi când au aflat despre implicarea tânărului Ţarnaev în atacuri, având în vedere că, în opinia lor, Jokar era un om bun, inteligent şi amabil. S-a vorbit în acest sens despre posibila influenţă negativă a fratelui mai mare, pe care Jokar îl privea cu admiraţie şi pe care dorea să-l impresioneze.

Trei persoane au fost ucise şi 170 au fost rănite, luni, în două explozii violente care au avut loc la maratonul din Boston

PRIMELE IMAGINI surprinse de spectatorii strânşi la maraton – IMAGINI ŞOCANTE