25% din veniturile românilor provin din ajutoare sociale

Aproape un sfert din veniturile românilor vin din ajutoare sociale. Aşa arată o anchetă pe gospodării publicată de Institutul de Statistică. Fără aceşti bani, multe familii nu ar reuşi să îşi acopere nici cheltuielile de bază.

RomaniaTV.net
05 apr. 2012, 09:42
25% din veniturile românilor provin din ajutoare sociale

O gospodărie din România are venituri medii de circa 2.500 de lei. Asta înseamnă 884 de lei pentru fiecare român. Nu este vorba, însă, de bani care intră propriu-zis în buzunarele oamenilor.

O parte din această sumă este reprezentantă de venituri în natură, în special producţie agricolă. Veniturile băneşti sunt mult mai mici, de doar 2.000 de lei lunar, adică 700 de lei pentru fiecare persoană. Din această sumă, mai mult de un sfert vine de la stat, sub forma prestaţiilor sociale, iar cea mai mare parte, peste jumătate, vine din salarii.

Dacă ne uităm la cheltuieli, fiecare român are cheltuieli lunare de 803 lei. Din aceşti bani, circa 40% se duc pe mâncare, iar 20 % pe întreţinere. În aceste condiţii, oamenilor le mai rămân foarte puţini bani pentru alte lucruri. De exemplu, cheltuielile cu sănătatea reprezintă 4,5% din totalul cheltuielilor unei gospodării în România, iar cele cu educaţia doar 0,7 %.