AUDIERI-MARATON. Miniştrii din cabinetul Ponta II, AVIZAŢI pe bandă rulantă VIDEO

Parlamentarii au avizat, vineri, pe bandă rulantă miniştrii din cabinetul Ponta II. Comisiile de specialitate din cele două camere ale Parlamentului au avut doar două ore la dispoziţie pentru a-i audia pe cei propuşi în noul Guvern. Toţi miniştrii nominalizaţi au trecut testul comisiilor.

RomaniaTV.net
21 dec. 2012, 10:15
AUDIERI-MARATON. Miniştrii din cabinetul Ponta II, AVIZAŢI pe bandă rulantă VIDEO

Toţi miniştrii propuşi în cabinetul Ponta II au primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

UPDATE 16.10 Liberalul Cristian David a fost avizat de comisiile parlamentare de specialitate pentru funcţia de ministru delegat pentru românii de pretutindeni, el arătând la audiere că votul prin corespondenţă sau electronic este o necesitate care trebuie realizată.  David a fost avizat cu 8 voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” şi o abţinere.

UPDATE 16.00 Ministrul propus pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare. El a fost audiat de Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor şi ai Comisiei economice. Nica a întrunit, în urma audierii, 18 voturi „pentru” şi 4 voturi „împotrivă”.

UPDATE 15.34 Dan Şova, propus ministru delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, a primit, vineri, votul favorabil al comisiilor parlamentare. El a primit votul favorabil al unui număr de 57 de membri ai comisiilor, cinci votând împotriva candidaturii sale şi fiind înregistrată şi o abţinere.

UPDATE 15.32 Nicolae Bănicioiu a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate din Parlament pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, cu 24 de voturi „pentru”, două „împotrivă” şi patru abţineri. Bănicioiu a fost audiat de membrii comisiilor pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Senat şi Camera Deputaţilor, iar cele două voturi „împotrivă” au aparţinut deputatului Raluca Turcan (PDL) şi senatorul Dumitru Oprea (PDL).

UPDATE 15.26 Eugen Nicolăescu a primit avizul favorabil al comisiilor de specialitate din Parlament pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, fiind validat cu 20 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi trei abţineri.

În timpul audierii în comisiile de sănătate reunite, Nicolăescu a vorbit despre finanţarea sistemului de sănătătate şi despre intenţia lui de a creşte contribuţia taxei pe viciu.

„Sper că în 2013 să reuşesc creşterea taxei pe viciu. Cred că mai mulţi bani ar putea veni la rectificarea bugetară. Nu pot spune că nu există corupţie în sistem sau fraudă, dar vreau să explic faptul că 80 la sută din cheltuielile unui spital merg pe cheltuielile salariale, abia restul de 20 la sută este pentru celelalte activităţi, deci frauda ar trebui să fie din acest segment. Cred că se impune un audit al programelor de sănătate, iar problema cea mai importantă este să reaşezăm finanţarea, pentru că atunci când am plecat (de la conducerea Ministerului Sănătăţii, n.r.), în 2008, am avut o colaborare serioasă între Casa de Asigurări de Sănătate şi Şcoala de Management Sanitar pentru a vedea de ce există diferenţe între tarifele pe caz ponderat de la un spital la altul”, a mai spus Nicolăescu.

UPDATE 15.25 Ministrul delegat propus al Învăţământului Superior şi Cercetării, Mihnea Costoiu, a fost avizat favorabil  cu 24 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi cinci abţineri de Comisiile parlamentare de învăţământ.  Costoiu a precizat, la audieri, că împreună cu ministrul Pricopie, se va ocupa de învăţământul superior şi de cercetare, arătând că cele două trebuie să devină „unul singur”. El a spus că un lucru la care ţine foarte mult este autonomia universitară şi că doreşte dezvoltarea parteneriatului între institutele de cercetare şi universităţi şi atragerea de parteneri străini.

UPDATE 15.24 Ministrul propus al Educaţiei, Remus Pricopie, a fost avizat favorabil pentru acest portofoliu de către comisiile parlamentare de învăţământ, vineri, cu 23 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi cinci abţineri. La audierile în comisii, Pricopie a precizat că nu face parte din niciun partid politic şi că depolitizarea învăţământului trebuie să fie pe agenda Ministerului Educaţiei. El a spus că se va ghida în activitate după trei principii: dialogul social, politici publice fundamental transparente şi politici publice transversale.

UPDATE 15.02 Ministrul propus pentru portofoliul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a fost avizat favorabil pentru acest post de comisiile reunite de politică externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Decizia a fost luată cu 23 de voturi favorabile şi trei împotrivă.

UPDATE 15.01 Doina Adriana Pană a primit aviz favorabil de la membrii celor patru comisii de specialitate reunite din Parlament, pentru preluarea portofoliului de ministru delegat pentru Dialog Social în cabinetul Victor Ponta.  Parlamentarii au avizat numirea Doinei Pană cu 30 de voturi pentru, 10 voturi împotrivă şi 2 abţineri.

UPDATE 15.00 Ministrul delegat propus pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga, a primit aviz favorabil din partea comisiilor pentru agricultură reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Lucia Varga a primit 35 de voturi pentru, patru împotrivă şi patru abţineri.

UPDATE 14.59 Nicolae Bănicioiu, propus pentru portofoliul Tineretului şi Sportului, Remus Pricopie, propus ca ministru al Educaţiei Naţionale, şi Mihnea Costoiu, propus ca ministru delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, au primit aviz favorabil din partea comisiilor de învăţământ ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

UPDATE 14.45 Constantin Niţă, propus pentru funcţia de ministru delegat pe lângă Ministerul Energiei, a primit votul favorabil al comisiilor parlamentare. Niţă a primit 57 de voturi „pentru”, 11 voturi „împotrivă”.

UPDATE 14.44 Ministrul propus pentru Apărăre, Mircea Duşa, a fost avizat favorabil de comisiile reunite de apărare din Parlament, cu 18 voturi „pentru” şi 7 voturi „împotrivă”, acesta militând în cadrul audierilor pentru suplimentarea bugetului MApN pentru anul 2013. În cadrul comisiilor reunite, mai mulţi democrat-liberali, între care Vasile Blaga, Traian Igaş, Costică Canacheu, au votat împotriva avizării lui Duşa, aceeaşi opţiune având-o şi parlamentari ai PPDD.

UPDATE 14.23 Liviu Dragnea a primit, vineri, avizul comsiilor parlamentare pentru portofoliul Administraţiei. El a primit 33 de voturi „pentru” şi 4 voturi „împotrivă”.

UPDATE 14.22 Ministrul desemnat al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a primit avizul favorabil pentru preluarea portofoliului, de la comisiile de afaceri europene reunite ale Parlamentului. Avizul a fost aprobat cu 18 voturi pentru, patru împotrivă şi o abţinere.

UPDATE 14.20 Ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a primit vineri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. 
Daniel Constantin a fost validat cu 32 de voturi pentru şi opt împotrivă.

UPDATE 14.19 Mariana Câmpeanu a primit avizul favorabil al comisiilor de specialitate reunite pentru a ocupa funcţia de ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi al Persoanelor Vârstnice, fiind validată cu 43 de voturi „pentru”, 17 voturi „împotrivă” şi două abţineri. 

UPDATE 14.17 Daniel Chiţoiu şi Liviu Voinea au primit avizul comisiilor reunite de buget-finanţe din Camera Deputaţiilor şi Senat, dar ministrul Finanţelor a primit cu nouă voturi pentru mai multe decât ministrul delegat pentru buget, respectiv 32 de voturi la 23 de voturi. Împotriva nominalizării lui Chiţoiu pentru Ministerul Finanţelor au votat 3 parlamentari, iar împotriva numirii lui Voinea ca ministru delegat pentru buget s-au pronunţat 8 parlamentari.

UPDATE 14.16 Constantin Niţă, propus pentru funcţia de ministru delegat pe lângă Ministerul Energiei, a primit votul favorabil al comisiilor parlamentare. Niţă a primit 57 de voturi „pentru”, 11 voturi „împotrivă”.

UPDATE 14.12 Radu Stroe a fost avizat favorabil de comisiile parlamentare pentru a ocupa funcţia de ministru al Afacerilor Interne.  Stroe a fost validat pentru portofoliul Afacerilor Interne cu 18 voturi „pentru”, cinci „împotrivă” şi o abţinere. La audierea în comisiile parlamentare, Radu Stroe a spus că intenţionează să reorganizeze Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI). Stroe a precizat că acest lucru nu înseamnă neapărat că urmăreşte să înlocuiască persoane, dar că s-ar putea ca aceasta să reprezinte consecinţa reorganizării.

„În ce priveşte DGIPI, eu am o viziune. Mie nu-mi place să văd o multitudine de structuri, mie îmi place una singură. Am în vedere o reorganizare, dar asta nu înseamnă o schimbare a oamenilor, ci doar dacă acest lucru rezultă din reorganizare”, a spus Stroe, care i-a dat un răspuns lui Traian Igaş, fost ministru de Interne, la întrebarea dacă odată cu învestirea sa îl va schimba pe şeful DGIPI.

UPDATE 14.10 senatorul liberal Daniel Barbu a fost avizat favorabil în funcţia de ministru al Culturii şi Cultelor de comisiile de specialitate din Parlament, cu 31 de voturi „pentru”, 9 voturi „împotrivă” şi nicio abţinere.

UPDATE 13.42 Maria Grapini a primit, vineri, avizul comisiilor parlamentare pentru a prelua conducerea Ministerului pentru IMM, Mediul de afaceri şi Turism. Potrivit Mediafax, Grapini a primit avizul Comisiei pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare, al Comisiei pentru Industrii şi Servicii de la Camera Deputaţilor şi cel al Comisiei Econonomice, Industrii şi Servicii şi al Comisiei pentru privatizare şi Administrarea Mediului de Afaceri de la Senat. În favoarea lui Grapini sale au votat 57de parlamentari, fiind înregistrate 8 voturi „contra” şi o „abţinere”.

UPDATE 13.40 R Ministrul propus al Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.  Rovana Plumb a primit votul favorabil din partea a 27 de membri votanţi, în timp ce 4 voturi au fost împotrivă şi 3 abţineri. 

UPDATE 13.38 Mona Pivniceru a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Justiţiei, din partea Comisiilor juridice.

UPDATE 13.20 Varujan Vosganian a primit aviz favorabil pentru preluarea funcţiei de ministru al Economiei, cu 57 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă” şi o abţinere, din partea comisiilor de specialitate reunite din Senat şi Camera Deputaţilor.

Vosganian a declarat că este onorat să fie „uns ministru de titularii ministerului”, dar că doreşte să treacă de dimensiunea anecdotică şi să vorbească despre ceasul nefuncţional al clădirii Ministerului Economiei. El a vorbit despre acest ceas şi când a fost numit ministru al Economiei, în urmă cu câţiva ani. Vosganian a adăugat că politica industrială a ţării trebuie gândită prin reducerea rolului statului în economie, iar „transferul industriei de stat trebuie făcut”. Potrivit viitorului ministru, este necesară creşterea rolului statului în companiile unde deţine acţiuni, precum Petrom, Enel, E.ON.  „Statul nu trebuie să aibă doar un rol pasiv. Statul trebuie să supravegheze respectarea de către companiile private a investiţiilor pe care le-au asumat la privatizarea unor societăţi de stat”, a spus Vosganian.  El a susţinut şi „recâştigarea” de către companiile româneşti a unor pieţe precum cea africană sau sud-americană.

UPDATE 13.15 Comisiile juridice ale Parlamentului au avizat favorabil, vineri, cu majoritatea voturilor, candidatura lui Mihai Voicu pentru funcţia de ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul. Voicu le-a spus parlamentarilor că a mai îndeplinit această funcţie în perioada 2006-2008 şi a precizat că va evita situaţiile neplăcute, astfel încât reprezentanţii Guvernului să fie prezenţi în plen la dezbaterile proiectelor de lege. În timp ce Mihai Voicu îşi prezenta discursul în faţa parlamentarilor, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a venit în sala de şedinţe, iar George Becali, membru al Comisiei juridice a Camerei, i-a aşezat acesteia scaunul. Becali s-a aşezat apoi lângă Mona Pivniceru cu care a vorbit de câteva ori.

_________________________________________________________________________________________

Birourile Permanente reunite au decis, vineri, ca audierile miniştrilor propuşi în comisiile parlamentare să înceapă la ora 12.30, iar ora 14.00 să fie plenul reunit pentru învestirea Guvernului.

Avizul Comisiilor juridice este consultativ, plenul Parlamentului fiind cel care valideză mandatul de ministru.

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a precizat că la plen vor fi alocate, la dezbateri, 10 secunde de fiecare parlamentar.  Zgonea a spus că îl va informa pe preşedintele ţării despre şedinţa de plen.

CITEŞTE ŞI NEGOCIERI încheiate în USL: Liderii Uniunii au netezit „asperităţile”